Sensoren monitoren wisselwerking

In 2018 wonnen in de categorie Beste Spoorprestatie Wim Verheul en Maurits Arnolds van ProRail de Jan van Stappen Spoorprijs gewonnen met Internet of Things sensoren voor wissels.

Monitoring van systemen in het spoor is niet nieuw, maar gebeurt via sensoren met kabels. Afgelopen winter zijn er voor het eerst draadloze en energiezuinige Internet of Things sensoren op zo’n 1.500 wissels geplaatst. Deze sensoren geven aan of de temperatuur van de wissel in orde is. Is die te laag of te hoog, dan stuurt de sensor een sms’je aan de onderhoudsdienst die het spoor op kan nog voordat er een storing plaatsvindt.

Wim heeft de Internet of Things sensoren naar het spoor gebracht toen de techniek nog in de kinderschoenen stond. En ze daarna samen met Maurits binnen vier weken tijd op het spoor weten te beproeven. Na een eerste succesvolle proef in Utrecht zijn de sensoren overal in het land op wissels geplaatst. Ze zijn een uitstekend hulpmiddel om eenvoudig en snel in te kunnen spelen op problemen door winterweer of bij extreme hitte. En bieden bovendien ook mogelijkheden voor andere metingen.