In 2025 waren er in totaal 20 nominaties, verdeeld over 4 categorieën:
Categorie ‘Verbetering klantbeleving’
Een initiatief of project dat de dienstverlening aan reizigers direct merkbaar voor hen verbetert.
Winnaar: Gevonden Goed team
Afdeling: NS-ComIT
Jaarlijks verliezen onze reizigers zo’n 60.000 voorwerpen in de trein of op het station. Een enorme klus dus om de betreffende klanten weer te herenigen met hun verloren voorwerp.
NS heeft het Gevonden Goed proces vernieuwd om verloren voorwerpen sneller en efficiënter terug te bezorgen aan hun eigenaren. Reizigers kunnen nu zelf in een database naar hun verloren items zoeken, wat de druk op de klantenservice vermindert. QR-codes vervangen de oude papieren systemen, wat zorgt voor een snellere en betrouwbare identificatie van de voorwerpen. Het proces is gebruiksvriendelijker en efficiënter geworden. Sinds de livegang in november 2024 zijn al meer dan 3000 voorwerpen terugbezorgd. Het succes is te danken aan de samenwerking van collega’s uit diverse NS-afdelingen en het gebruik van Mendix als IT-oplossing. Dit vernieuwde systeem leidt tot tevreden reizigers en operationele kostenbesparingen, waarbij de focus volledig op de behoeften van de reiziger ligt. Het topteam heeft dit proces binnen een jaar op poten gezet. Een prachtige prestatie die onze klanten blij maakt.
Verlichting op stations
Afdeling: ProRail- Stations
Het project voor LED-verlichting bij NS, geleid door Maurits Pigeaud, focust op energie-efficiëntie en verbeterde klantbeleving. Door invoering van LED-verlichting op monumentale locaties zoals Maastricht, Haarlem en Den Haag HS en het gebruik van Landmark Verlichting in Tilburg, is het mogelijk geworden het energieverbruik met maar liefst 70% te verminderen. De LED verlichting is gelijkmatiger en minder verblindend, wat de visuele omgeving versterkt. Door het implementeren van de afstandsbediening voor de verlichting, is het opsporen van defecten èn verlichtingsturing tijdens nachtwerk vergemakkelijkt. Het ontwerp door Spoorbouwmeester omvat nieuwe kroonluchters voor stations. Deze innovatieve verlichtingstechnieken leveren een duurzame bijdrage met minder horizon- en lichtvervuiling. LED-lampen hebben een langere levensduur en vereisen minder vervanging. Het project transformeert de benadering van verlichting, waarbij het creëren van zicht boven lichtproductie wordt gesteld. Dit is te zien in de architectonische aanlichting van gebouwen. Klant- en stationsbeleving zijn sinds de invoering van de LED verlichting spectaculair verbeterd.
Alles voor een betere reis
Afdeling: NS Reisbegeleiding en communicatie
Het communicatieconcept ‘Alles voor een betere reis’ is ontwikkeld en uitgevoerd om reizigers tijdens werkzaamheden in Amersfoort beter te informeren en te ontzorgen. Dit concept bestaat zowel uit het informeren als het ontzorgen en reizigers met een glimlach te laten reizen.
Het concept maakte gebruik van diverse nieuwe en verbeterde communicatiemiddelen zoals fasekaarten, pijlborden en complimentendames, en werd uitgevoerd in nauwe samenwerking met ProRail en lokale ondernemers. Het concept zorgde voor een betere informatievoorziening en verhoogde tevredenheid bij reizigers, ondanks de complexiteit door de verschillende fasen waarin de werkzaamheden werden uitgevoerd. Reizigers waardeerden de duidelijke communicatie, persoonlijke begeleiding en positieve verrassingen, zoals uitgedeelde koffie en lokale lekkernijen. Dit leidde tot een verbeterd klantoordeel van 6,1 over de reis tijdens de buitendienststelling, vergeleken met 4,5 tot 5 bij eerdere werkzaamheden. Het project heeft bijgedragen aan duurzaam vervoer doordat reizigers beter geïnformeerd waren, irritaties vermeden werden en het aantal reizigers tijdens de buitendienststelling onverwacht daalde, wat op lange termijn de reizigerservaring positief beïnvloedt. Bij NS hebben de afdelingen Communicatie, Reisbegeleiding, ComIT en CA ongelofelijk hard gewerkt om deze lange zomerse buitendienststelling voor de reiziger tot een succes te maken. Door de creativiteit, lef en het harde werk, is het gelukt het klantoordeel met 30% te verbeteren en zelfs tot een voldoende te brengen. Kortom: reizigers waren ondanks het reizen met de bus, positief gestemd over de buitendienststelling. Een prestatie van formaat!
IC Brussel van de toekomst
Afdeling: NS Techniek, Projecten&Trajecten
Overvolle treinen en beperkte reismogelijkheden—dat was jarenlang de realiteit op de verbinding tussen Nederland en Brussel. Maar dankzij het project IC Brussel van de Toekomst is er nu een doorbraak gerealiseerd. Met een enorme gezamenlijke inspanning van tientallen teams binnen NS en in nauwe samenwerking met NMBS, zijn twee volledig nieuwe treinproducten ontwikkeld: de EuroCity en de Eurocity Direct. Vanaf december 2024 rijden er dagelijks maar liefst 32 treinen over de grens: een verdubbeling van de reismogelijkheden en een flinke verbetering van het reiscomfort voor onze klanten. Ondanks grote uitdagingen, zoals vertragingen in de levering van nieuw materieel en een enorme extra behoefte aan personeel, bleef het team creatief en vasthoudend. Met slimme oplossingen, flexibiliteit en door intensieve samenwerking is het gelukt. IC Brussel van de Toekomst bewijst dat samenwerkingskracht alles mogelijk maakt. Sneller, comfortabeler én duurzamer reizen tussen Nederlanden België: een prestatie om trots op te zijn! Met IC Brussel van de Toekomst zetten we een enorme stap vooruit in internationaal treinreizen. En dat ondanks flinke uitdagingen: van vertraagd nieuw materieel tot het vinden en opleiden van extra personeel. Maar opgeven? Dat woord kende dit team niet! Met creativiteit, flexibiliteit en keiharde samenwerking is het gelukt.
NS Pakjes Express
Afdeling: NS- ComIT, Communicatie, S&O
“Op 1 december 2024 reed er een wel heel bijzondere trein door Nederland: de NS PakjesExpress! In samenwerking met Stichting Kinderhulp brachten we kinderen en gezinnen die het hard nodig hebben een onvergetelijke dag. De trein zat vol cadeautjes, verrassingen en vooral heel veel blije gezichtjes. Voor veel kinderen werd dit de mooiste dag van hun leven. De uitdaging was om er een feestelijke dag van te maken, zonder nadruk op afkomst of situatie. En dat is gelukt! De Pakjes Express bracht niet alleen vreugde in de trein, maar ook een golf van positiviteit in het hele land. Landelijke media sprongen er bovenop: van RTL4 tot het achtuurjournaal. Het initiatief zorgde voor een stijging in de sympathie voor NS en liet zien dat we meer zijn dan alleen een vervoerder—we zijn ook een maatschappelijke onderneming!
Categorie ‘Prestatieverbetering op het spoor’
Een initiatief of project dat heeft geleid tot verbetering aan het spoor of in de spooromgeving. Het gaat hierbij om vaak meer technische innovaties.
Winnaar: Verbeterprogramma Prestaties ProRail en NS
Afdeling: ProRail en NS
Het Verbeterprogramma Prestaties ProRail en NS richt zich op het bieden van betrouwbare spoorprestaties voor reizigers en verladers. Door nauwe samenwerking tussen ProRail en NS, ondersteund door de directies en diverse teams binnen beide organisaties, zijn de prestaties merkbaar verbeterd. Zowel experts als operationele teams hebben hard gewerkt, gebruikmakend van data-analyse, om de bodemwaarden van de Hoofdrailnet KPI’s te halen en de impact van storingen te verminderen, iets wat begin 2024 nog onhaalbaar leek. Hierdoor zijn belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van betere spoorprestaties. Het programma benadrukt de noodzaak van duurzame verbeteringen, zodat de positieve lijn in prestaties doorzet in 2025. Deze gezamenlijke inspanningen herstellen het vertrouwen reizigers èn spoorcollega’s in het product en leggen de basis voor een robuuster Nederlands spoor. Een prestatie die Spoorprijswaardig is!
NS – Outillage 2.0 voor de onderhoudsbedrijven
Afdeling: NS -NS Techniek
Project Outillage 2.0, ontwikkeld door Felix Corbeij, verbetert het onderhoud van treinbesturingssystemen door monteurs. De treinbesturing is het elektrisch- of computernetwerk van een trein dat alle systemen binnen een trein aan elkaar knoopt. Het gaat om het onderhoud aan de materieeltypen die als sprinter rijden. Outillage 2.0 stelt de monteurs in staat complexe storingen zelfstandig te diagnosticeren en op te lossen. Felix ontwierp daarnaast ook een meetsysteem en tools die het simuleren van een gekoppeld treinstel bij het zoeken naar storingen op de VIRM vereenvoudigen. Het resultaat: snellere herstelprocessen, minder stilstand en lagere kosten. Het project verhoogt de kennis van besturingstechniek binnen NS en ontdekt verborgen storingen. Door gebruik te maken van kostenefficiënte tools kan NS het onderhoud optimaliseren zonder dure commerciële apparatuur. De innovatieve software en hardware tools verminderen de afhankelijkheid van externe leveranciers en verbeteren de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van materieel, waardoor kosten worden bespaard en monteurs tevreden zijn door hun verhoogde probleemoplossingscapaciteiten.
K-007008 Modulair onderstation
Afdeling: ProRail-Asset Management
Het project K-007008 Modulair onderstation van ProRail richt zich op het modulaire en duurzame bouwen van onderstations voor tractie energievoorziening. Het doel is een circulair, energie-neutraal gebouwconcept te ontwikkelen dat eenvoudig aanpasbaar is aan technologische veranderingen. Door gebruik van circulaire en biobased materialen en een modulair ontwerp, wordt een lange levensduur en efficiënt hergebruik beoogd. Het projectteam optimaliseert het ontwerp elke 5 jaar, vergelijkbaar met modeljaren in de automobielindustrie. Het modulaire concept biedt voordelen zoals CO2-reductie, duurzaamheid, en verplaatsing van werk naar fabrieken, wat aantrekkelijk is voor de industrie. De schaalbaarheid van het concept wordt onderzocht en er zijn al gesprekken met andere organisaties. Het project is innovatief en draagt bij aan duurzame uitbreiding van de infrastructuur.
IRIS – Interactief Rail Informatie Systeem
Afdeling: ProRail Verkeersleiding en ICT
Treinverkeersleiders haalden hun infra-informatie uit allerlei losse bronnen die ze zelf moesten combineren. Dat kostte veel tijd en was foutgevoelig, zeker met de gespiegelde weergave.
Daarom bundelt IRIS bestaande informatie in één overzichtelijke visualisatie met zoekfunctie. De uitdaging is de doorlooptijd van de IRIS integratie en procesleiding. Daarom hebben we als team bewust een pilot gebouwd in een webapplicatie. Zo kunnen alle treinverkeersleiders IRIS nu al gebruiken, en leren wij als team wat er nodig is voor de volgende stap. Het resultaat: IRIS staat standaard open, treinverkeersleiders vinden sneller wat ze nodig hebben, met minder kans op fouten en zeggen ‘IRIS maakt ons werk echt makkelijker’.
IRIS is een succes door de samenwerking met gebruikers èn de gigantische drive van het team. Dat werpt zijn vruchten af. Treinverkeersleiders zeggen ‘Iris is het beste programma dat wij in jaren hebben gekregen’.
Uitrolteam flitscamera’s
Afdeling: ProRail- Afdelingen Projecten, Communicatie en Externe Betrekkingen, Regiodirectie Randstad Noord
Doordat mensen vaak het spoor oversteken ondanks rode lichten en gesloten spoorbomen, ontstaan gevaarlijke situaties.
ProRail zet flitscamera’s in om veiliger gedrag te stimuleren. Wanneer voertuigen bij rood licht de overweg oversteken, worden beelden vastgelegd en beoordeeld door een boa. Dat kan leiden tot een boete. De focus ligt op het bevorderen van gedragsverandering en het verhogen van de veiligheid bij overwegen. De uitrol van deze camera’s kent uitdagingen, zoals locatiebepaling en het verkrijgen van stroom. Door creativiteit en samenwerking is een groot deel van de locaties, ondanks complexe voorwaarden, binnen 1,5 jaar voorzien van flitscamera’s. Het project heeft positieve media-aandacht gekregen, waarbij nadrukkelijk wordt aangegeven dat het niet om de boetes draait maar om aanzetten tot gedragsverandering. Dat dit ook lukt, blijkt uit een daling van overtredingen bij de meeste overwegen en het verbeterde gevoel van veiligheid voor gemeenten. Het talentvolle en jonge “flitsteam” doet met recht haarnaam eer aan: flitsend, dynamisch, gedreven en prestatiegericht. Een inspirerend voorbeeld hoe je samen doelen behaalt. Zonder de inzet van het uitrolteam zouden we niet staan waar we nu staan: op 31 overwegen (van de circa 40) zijn camera’s geplaatst!
Categorie ‘Medewerker van het jaar’
Een medewerker die een langdurige uitzonderlijke inzet en herkenbaar resultaat heeft laten zien.
In de beoordeling wordt meegewogen in hoeverre de medewerker de inzet en prestaties over eerdere jaren ook heeft geleverd. De prijs wordt weliswaar jaarlijks toegekend maar mag ook gezien worden als een soort oeuvreprijs.
Winnaar: Ron Dohmen
Afdeling: NS -NSR S&O
Ron is de collega waarop je altijd kunt rekenen! Als drijvende kracht achter de aspirantengroep gaat Ron verder dan het gewone en is altijd bereid om zijn vrije dag op te offeren voor een introductiedag voor nieuwe medewerkers. Zijn diepgaande interesse in materieel komt tot uiting in zijn uitstekende instructie en toetsing, waardoor aspiranten een stevige basis krijgen.
Ron is meer dan alleen een collega; hij is een verbinder. Door zijn communicatieve manier van werken houdt hij het management continu op de hoogte van de voortgang van aspiranten, waardoor ze de begeleiding krijgen die ze nodig hebben. Als gepassioneerd ambassadeur van apps en devices, test Ron nieuwe technologieën en deelt hij zijn kennis, wat ons helpt bij succesvolle implementatie binnen NS.
Zijn voortdurende inzet om samenwerkingen te versterken en technologieën te verbeteren, maakt van Ron een onmisbare kracht binnen onze organisatie. Zijn flexibiliteit en bereidheid om te werken op zijn vrije dagen als dat nodig is, tonen zijn betrokkenheid bij zijn collega’s en de aspirantengroep.
Suzanne van Ingen
Afdeling: NS- NS Stations/legal
Suzanne is een gewaardeerde collega die meer doet dan haar functieomschrijving vereist. Haar toewijding en positieve instelling, zelfs in uitdagende persoonlijke omstandigheden, maken haar een inspirerende figuur op onze afdeling.
Suzanne onderscheidt zich door haar betrokkenheid bij zowel het werk als haar collega’s. Ze biedt vaak extra adviezen en helpt bij het prioriteren van taken, waardoor belangrijke zaken niet over het hoofd worden gezien. Haar acties, zoals het persoonlijk afleveren van documenten, tonen haar zorgvuldige aanpak.
Als collega weet Suzanne op een natuurlijke manier anderen te ondersteunen. Ze neemt zelfstandig initiatief om taken te vervullen, zonder dat daar om gevraagd wordt. Haar vermogen om creatief te denken en samenwerking tussen afdelingen te bevorderen, draagt bij aan een positieve werksfeer.
In Suzanne zien we een collega die met haar proactieve houding een waardevolle bijdrage levert aan ons team. Haar inzet en bereidheid om verder te gaan dan wat verwacht wordt, maken een aanzienlijk verschil voor ons allemaal. Suzanne is een onmisbare kracht in onze werkomgeving.
Fred Hop
Afdeling: ProRail; Procurement
Fred Hop is een icoon in Cost Engineering, zowel binnen ProRail als daarbuiten. Na 44 jaar, waarvan sinds 2001 bij ProRail, neemt hij binnenkort afscheid. Fred is een van de grondleggers van het vakgebied en heeft bij diverse projecten essentiële bijdragen geleverd. Hij staat bekend om zijn betrokkenheid, expertises in civiele kostenramingen en vroege fase planning, zoals voor de Lelylijn en de Oude Lijn. Fred streeft altijd naar verbetering, deelt kennis en staat voor de kwaliteit van Cost Engineering. Met humor en engagement leidt hij nieuwe collega’s op. Zijn niet-aflatende enthousiasme en kritische benadering maken hem een voorbeeld voor velen. Hij start ook nu nog nieuwe initiatieven om Cost Engineering bij ProRail te verbeteren. Fred blijft gedreven om het vak naar een hoger niveau te tillen en zoekt altijd samenwerking op voor de beste resultaten.
Gerbert Brouwer
Afdeling: ProRail-AM
Gerbert, een onvervangbare expert op het gebied van spoorwissels, werkt al 34 jaar met passie voor ProRail. Zijn immense kennis en ervaring maken hem de go-to persoon voor het oplossen van complexe wisselstoringen en het garanderen van spoorveiligheid. Gerbert is niet alleen theoretisch sterk, maar ook een warme collega die anderen inspireert en ruimte geeft om te groeien. Hij heeft een grote rol gespeeld in het ontwikkelen van veiligheids- en onderhoudsnormen en blijft theorie bij de praktijk betrekken. Recent wist hij, samen met collega’s, een oplossing te bedenken voor een ernstig probleem in Rotterdam, zodat het treinverkeer doorgang kon vinden. Bij crises is Gerbert altijd snel van de partij, zelfs buiten werktijd.
Is er een super ingewikkelde wisselstoring en zoek je hulp, bel Gerbert. Wil je weten of het wissel nog veilig is, bel Gerbert. Wil je weten waar een bepaalde norm of regel vandaan komt, bel Gerbert. Zoek je iemand die creatief meedenkt om ondanks problemen toch treinverkeer mogelijk te maken, bel Gerbert. Terwijl hij richting zijn pensioen gaat, blijft hij toegewijd aan het overdragen van zijn kennis.
Lieneke Plas-Boersma
Afdeling: Ns- NS Techniek/Projecten & Trajecten
Lieneke is als senior Project Management Ondersteuner een onmiskenbare kracht binnen ons team. Zij stelt niet alleen haar eigen professionaliteit maar ook het welzijn en de vitaliteit van NS als geheel centraal. Als kartrekker van het jaarlijkse Vitaliteitsprogramma en als coach in het gebied van werkgeluk vervult Lieneke een cruciale rol. Haar actieve betrokkenheid in de Spoorwensdagen en haar snelle aanmelding als Trein assistent tonen haar onvermoede toewijding aan NS’s gemeenschap.
Binnen NS Techniek combineert zij haar persoonlijke ambities en passies met de belangen van de organisatie, en is zij een inspirerend voorbeeld voor de afdeling door haar initiatieven en organisatievermogen. Met haar voelsprieten weet Lieneke precies wat een team nodig heeft en zorgt zij voor een sterke teamspirit, zoals binnen het project HURT, waar haar sensitiviteit bijdraagt aan succes en duurzame betrokkenheid van medewerkers.
Naast haar professionele bijdrage, is Lieneke ook een actieve partner, moeder en coach bij haar lokale atletiekvereniging. Haar unieke combinatie van professionele PMO-vaardigheden en haar verbindende capaciteiten maken haar niet alleen gewaardeerd maar ook geliefd binnen de afdeling en NS als geheel.
Categorie ‘Spoorverbinder(s) van het jaar’
Medewerker of team die/dat zich het afgelopen jaar heeft ingespannen om de verschillende partijen op het spoor dichter bij elkaar te brengen, te verenigen rondom een thema of project of beter heeft laten samenwerken in het belang van de reiziger.
Winnaar: Operationeel Projectmanagement Amsterdam
Afdeling: ProRail-NS diverse afdelingen
Station Amsterdam Centraal ondergaat een grootschalige verbouwing, wat aanzienlijke veranderingen, zoals afgesloten perrons en tunnels, met zich meebrengt. De impact op reizigers en het beheer is te groot voor afzonderlijke benadering. Daarom is het team Operationeel Projectmanagement Amsterdam Centraal (OPM) opgericht, een samenwerking tussen ProRail en NS, om bouwfasen gezamenlijk aan te pakken en risico’s vooraf te signaleren. Door geïntegreerde communicatie, worden problemen zoals sluitende winkels of onduidelijke looproutes snel opgelost. Het team past bewegwijzering razendsnel aan en zorgt voor overzichtelijke en veilige routes. Kundig crowdmanagement draagt bij aan efficiënte doorstroming van reizigers. OPM doorbreekt hokjes denken en denkt grensoverschrijdend, waardoor keuzes beter onderbouwd zijn en besluiten sneller genomen kunnen worden. Dit leidt tot een leefbaar, werkbaar en veilig station, ook tijdens verbouwingen. OPM verzekert dat Amsterdam Centraal een betrouwbaar knooppunt blijft, ondanks uitdagingen, door samenwerking en visie. OPM maakt het verschil voor reizigers en medewerkers door lef, visie en samenwerking!
Vangrail
Afdeling: NS-S&O
Vangrail is een ondersteunend netwerk van 150 collega’s die klaarstaan voor hun mede-NS medewerkers na traumatische gebeurtenissen. Ze bieden een luisterend oor en zorgen voor erkenning en verlichting van lastige gevoelens. Vangrailers zijn altijd bereikbaar, zelfs buiten werktijd, en werken vrijwillig en zonder vergoeding.
Ze verwijzen indien nodig door naar de diverse zorgloketten binnen NS, wat helpt om verdere hulp te bieden. Door samen te werken met preventiemedewerkers en vertrouwenspersonen voorkomen ze geruchten in de koffiekamer en zorgen dat de sfeer prettig blijft voor iedereen.. Vangrail is er voor iedereen die af en toe behoefte heeft aan een luisterend oor. Help Vangrail met hun belangrijke werk door te stemmen op hun inzending. Samen voor oNS, want een gesprek met hen kan je 100kg lichter doen voelen.
Werkgroep PTSS
Afdeling: NS-HR
De Werkgroep PTSS is een waardevol initiatief binnen NS, gericht op het ondersteunen van collega’s hun omgeving die PTSS hebben opgelopen door hun werk. Samen maken wij PTSS bespreekbaar en bieden we praktische ondersteuning. We organiseren bijeenkomsten waar ervaringsdeskundigen niet alleen een luisterend oor bieden, maar ook een weg naar de juiste hulp wanneer dat nodig is. Ons doel is dat elke medewerker zich gezien, gehoord, en gesteund voelt. We streven naar een cultuur waarin iedereen zich vrij voelt om zichzelf te zijn en waarin geestelijke gezondheid centraal staat bij duurzame inzetbaarheid. De Werkgroep PTSS creëert een veilige ruimte voor iedereen die rechtstreeks of zijdelings met PTSS te maken heeft. En onderstreept het belang van mentale gezondheid binnen NS. Stem op Werkgroep PTSS en support de kracht van gedeelde ervaring en steun.
Een Olympische prestatie van formaat
Afdeling: NS-ProRail diverse afdelingen
Het project op Rotterdam Centraal rondom de Olympische Spelen in Parijs is een inspirerend staaltje teamwork en innovatie door NS Groep, NS Stations, NS International, ProRail en vele anderen. Dankzij slimme oplossingen en een minimale investering, is het gelukt om niet alleen de mobiliteit tussen Nederland en Parijs te optimaliseren, maar ook de Olympische sfeer tot leven te brengen, met Rotterdam Centraal als stralend middelpunt.
Het Olympisch gevoel is op vrijwel alle stations in het land voelbaar geworden, van de Eiffeltoren-decoraties in Rotterdam tot de populaire “Franse Weken” op de diverse overige stations in samenwerking met NS Retail. Door de Olympische Spelen verdubbelde de treinticketverkoop naar Parijs. Al die extra reizigers naar Parijs kregen door al deze inspanningen een 9+ervaring. Dit kwam tot uiting in prachtige scores voor de StationBelevingsMonitor. Een prachtig visitekaartje om te te laten zien dat duurzaam reizen dé manier is om naar bestemmingen zoals Parijs te reizen. Samen hebben ze laten zien dat Parijs bereiken betekent heel hard treinen!
Nieuwe UK Terminal op Amsterdam Centraal
Afdeling: NS en ProRail diverse onderdelen
Samenwerking en doorzettingsvermogen stonden centraal in de succesvolle realisatie van de nieuwe UK Terminal op Amsterdam Centraal. Medewerkers van NS en ProRail hebben, met ieder hun eigen expertise en verantwoordelijkheid, de handen ineengeslagen. Door intensieve afstemming en wederzijds begrip hebben zij individuele belangen ondergeschikt gemaakt aan het gezamenlijke doel: het exploitatietekort van de rechtstreekse Eurostar-dienst tot een minimum beperken. Dankzij hun vastberadenheid en snelheid in uitvoering, werd binnen slechts zeven maanden het begin van een nieuw tijdperk ingeluid. Vanaf 10 februari 2025 vertrekt de rechtstreekse trein naar Londen weer, terwijl de invloed op andere grote projecten zoals PHS en IJ-viaduct beperkt bleef. Zo bewijst deze samenwerking dat doorzetten en verbinden tot grootse resultaten leidt.